Kotisivut

Web-suunnittelun vaikutus asiakkaan verkkokokemukseen: miksi hyvä web-suunnittelu on tärkeää?

Pari edellistä blogiamme käsittelivät sivuston hostingia ja ylläpitoa. Kun näihin on valittu oikea kumppani, tulee miettiä itse sivuston rakentamista. Emme ota tähän vielä mukaan sisällöntuotantoa, vaan keskitytään web-suunnitteluun.

Web-suunnittelu ja UX/UI-suunnittelu ovat olennaisia tekijöitä asiakkaan verkkokokemuksen kannalta. Hyvä suunnittelu voi tehdä verkkosivustosta houkuttelevamman, helppokäyttöisemmän ja tehokkaamman. Tämä puolestaan vaikuttaa positiivisesti asiakkaan kokemukseen ja voi johtaa parempiin tuloksiin yritykselle.

UX ja UI

UX (User Experience) -suunnittelu keskittyy käyttökokemuksen parantamiseen. Se pyrkii ymmärtämään käyttäjien tarpeet, odotukset ja toiveet sekä luomaan sivustosta tai sovelluksesta helppokäyttöisen ja miellyttävän käyttää. Hyvä UX-suunnittelu auttaa käyttäjiä löytämään etsimänsä tiedon nopeasti ja vaivattomasti, mikä lisää heidän tyytyväisyyttään ja sitoutumistaan yritykseen.

UI (User Interface) -suunnittelu puolestaan keskittyy siihen, miltä käyttöliittymä näyttää ja tuntuu. Se koskee esimerkiksi painikkeiden, kuvien, tekstien ja värien valintaa sekä niiden sijoittelua. Tavoitteena on luoda visuaalisesti houkutteleva ja luonnolliselta tuntuva käyttöliittymä, joka helpottaa käyttäjän vuorovaikutusta verkkosivuston tai vaikka sovelluksen kanssa.

Ensinnäkin, hyvä web-suunnittelu auttaa luomaan visuaalisesti houkuttelevan sivuston. Ensivaikutelma on tärkeä, ja käyttäjät arvioivat sivuston uskottavuuden usein sen ulkoasun perusteella. Jos sivusto näyttää vanhanaikaiselta tai epäammattimaiselta, se voi herättää epäluottamusta ja saada käyttäjät poistumaan välittömästi. Sen sijaan moderni, selkeä ja houkutteleva ulkoasu voi vakuuttaa käyttäjät jatkamaan sivustolla tutustumista.

Toiseksi, hyvä UX/UI-suunnittelu parantaa verkkosivuston käytettävyyttä. Kuka tahansa haluaa löytää etsimänsä tiedot nopeasti ja helposti ilman turhautumista. Selkeän navigoinnin avulla käyttäjät voivat liikkua sivustolla sujuvasti ja löytää tarvitsemansa tiedot ilman turhia ponnisteluja. Kyllä, nykyään voidaan jo puhua turhautumisesta ja turhista ponnisteluista, vaikka kaikki tieto on koko ajan kämmenellä olevassa laitteessa=)

Hyvä suunnittelu ottaa huomioon myös eri laitteiden, kuten älypuhelinten ja tablettien käytön ja varmistaa responsiivisen suunnittelun avulla optimaalisen käyttökokemuksen kaikilla laitteilla.

Kolmanneksi, hyvä suunnittelu auttaa ohjaamaan käyttäjiä haluttuihin toimintoihin. Verkkosivuston tavoite voi olla esimerkiksi tuotteiden ostaminen, yhteydenottolomakkeen täyttäminen tai uutiskirjeen tilaaminen. Hyvä UX/UI-suunnittelu auttaa korostamaan näitä tavoitteita ja ohjaa käyttäjiä kohti niitä selkeillä kutsuilla toimintaan (call-to-action) sekä houkuttelevalla sijoittelulla ja visuaalisella painotuksella.

Hyvää ei kannata odottaa

Lisäksi hyvä verkkosivujen suunnittelu parantaa verkkosivuston latausnopeutta. Kukaan ei pidä odottamisesta, ja hitaat latausajat voivat saada käyttäjät luopumaan sivustosta ennen kuin he ovat edes nähneet sen sisältöä. Sujuvaksi rakennettu ja nopea verkkosivusto on siis välttämätön osa hyvää web-suunnittelua.

Yhteenvetona voidaan todeta, että web-suunnittelun ja UX/UI-suunnittelun rooli asiakkaan verkkokokemuksessa sivuillasi on äärimmäisen tärkeää. Hyvä suunnittelu parantaa käyttökokemusta, erottuu kilpailijoista sekä lisää sivuston tai sovelluksen tehokkuutta ja konversiota. Siksi yritysten tulisi panostaa laadukkaaseen suunnitteluun varmistaakseen positiivisen verkkokokemuksen asiakkailleen.

Älä odota vaan ota yhteyttä.

“I love it when a plan comes together”

– John ”Hannibal” Smith, The A-Team